Volia compartir amb vosaltres un article que em van encarregar des de Promoció Econòmica de Sant Joan Despí, per a la seva revista empresarial Promodespí.
Us podeu descarregar la revista des d’aquí. I el text de l’article, a continuació:
Les empreses viuen en un entorn altament competitiu i canviant, on és molt complex aconseguir i mantenir l’avantatge competitiva, i fins i tot sobreviure-hi. No obstant això, hi ha empreses que se’n surten prou bé, i continuen creixent.
Al mateix temps, tenim un planter emprenedor molt nombrós i dinàmic. Segons dades de la GEM 2011 (Global Entrepreneurship Monitor), l’activitat emprenedora a Catalunya ha crescut entorn al 35% respecte l’any anterior. I la taxa de supervivència a 3 anys, encara que millorable, segueix augmentat i es situa entorn al 29%.
Si alguna cosa tenen en comú les empreses establertes que obtenen bons resultats, i els emprenedors que aconsegueixen llançar amb èxit la seva nova empresa, és la innovació. Però no parlem tan sols d’innovació en producte, o innovació en processos. És quelcom més global, impactant i disruptiu: innovació en el model de negoci.
El model de negoci és una de les paraules més de moda en el món empresarial, però a la vegada és dels conceptes més confosos i mal utilitzats, sovint com a comodí. Ras i curt, el model de negoci explica com guanya diners la nostra empresa (Peter Drucker). O amb una definició de collita pròpia: un model de negoci “explica” com una organització aconsegueix convertir en realitat la seva visió. Tan fàcil, i tan difícil com això.
De fet, les empreses que sobresurten tenen en comú una major aposta per la innovació en model de negoci, en contrast amb la innovació parcial en producte o processos. Així ho corrobora el ‘Global CEO Report’ de IBM on entrevistaren a més de 700 CEO’s d’empreses referents d’arreu del món, per esbrinar la relació entre els seus resultats i l’enfoc de la innovació (figura 1).

Hi ha molts casos significatius d’innovació en model de negoci, però em centraré només en dos d’ells i propers. Un per il·lustrar com una empresa ja establerta pot innovar en clau de model de negoci i fer créixer exponencialment els seus resultats: Naturhouse. L’altre, un cas d’emprenedoria de Barcelona en el que a través d’internet són capaços de fer la competència als bancs en temes de cobertura de canvi: Kantox.
Naturhouse, lligada al Grup Kiluva de productes dietètics, va començar a obrir botigues pròpies a principis dels 90, amb el repte de tractar-se d’un mercat ja molt madur i d’oferir un producte poc diferenciat. Però avançats els anys 90, van innovar en el seu model de negoci i els resultats es van disparar. El que van fer fou complementar les botigues pròpies, amb una oferta de franquícia molt atractiva i encertada, ja que es dirigia especialment a la gran quantitat de joves llicenciats que restaven a l’atur. Des dels volts de l’any 2000 i durant més de 10 anys, l’empresa ha aconseguit un taxa mitjana anual de creixement entorn al 35%, i actualment està a uns 20 països i entorn a les 2000 botigues.
Kantox.com és un cas que em toca molt de prop. Els seus fundadors, Toni Rami i Philippe Gelis van arrancar el projecte el 2010, i el 2011 van apostar-hi fort deixant càrrecs importants i ben remunerats. L’empresa ofereix a través d’internet un servei de cobertura de canvi per empreses que compren o venen a l’estranger. La màgia de la solució rau en què la plataforma s’encarrega de creuar necessitats de fluxos de divises entre diferents operacions. Això els permet oferir aquesta cobertura amb taxes inferiors als bancs, sense tants requeriments i complint amb les rigoroses regulacions i exigències del sector financer. A part de la seu de Barcelona, també tenen seu a la City de Londres, ja han aconseguit la confiança de grans empreses com a clients, i d’inversors privats de prestigi que hi han apostat un capital important. Es tracta d’una de les start-ups tecnològiques més innovadores a nivell europeu.
Més enllà del concepte, doncs, el model de negoci és una eina per innovar: es tracta d’una representació visual, global i essencial de la lògica que explica com una empresa guanya diners. Tot plegat, es pot expressar en un sol full o pissarra, identificant quins són els elements claus del nostre model i com es relacionen, de forma molt intuïtiva.
Hi ha moltes opcions per representar un model de negoci, i una de les més conegudes és el ‘canvas’ d’Alex Osterwalder, de qui us recomano el seu llibre, ‘Business Model Generation’. Una altra opció és la que es mostra en la figura 2, on podeu veure el model de negoci de l’empresa d’internet Linkedin, seguint una plantilla de collita pròpia, anomenada ‘Business Model SCOPE‘.

Aquesta representació clara i visual, és la pedra angular per treballar la innovació des de la creativitat i l’anàlisi, tant en empreses que necessiten re-inventar-se, com en nous projectes empresarials que volen veure la llum. Són molts els seus beneficis i utilitats:
- Dissenyar, construir o re-inventar projectes empresarials
- Comprendre millor la nostra estratègia i enfoc.
- Comunicar i compartir més eficaçment amb la resta de l’equip i l’empresa.
- Anàlisi, avaluació, mesura, indicadors i comparació.
- Millorar-ne la gestió.
- Simular sobre paper, i fins i tot, reaccionar millor davant imprevistos.
- Innovar, a l’hora que guanyar i mantenir la nostra avantatge competitiva.
És ben sabut que vivim en temps molt complexos. Les dificultats econòmiques i financeres actuals, se sumen a molts altres temes, com ara els ràpids canvis tecnològics, el fenomen de la globalització, una competència cada vegada més forta, infinitat de productes i serveis, així com també d’informació, el rol més influent del consumidor, la revolució dels canals de comunicació i l’aparició de les economies emergents.
No obstant això, està a les nostres mans escollir l’actitud amb què ens afrontem amb aquesta situació, així com les eines i mètodes. Així que tant si es tracta d’una empresa establerta que necessita re-inventar-se, com d’un projecte emprenedor que vol veure la llum amb garanties, el treball de la innovació en clau de model de negoci hi juga un paper rellevant.
Gràcies! :·)
Jordi Puigdellívol
SHERPA.cat
(*) Imatge actualitzada el 2014 amb l’última versió del model de negoci SCOPE de Linkedin
Deixa un comentari