Start-up & Innovation SHERPA

  • Start-up
  • Innovació
  • Desenvolupament econòmic
  • Formació
  • Sherpa
  • Blog
  • Referències
  • Contacte

22 de desembre de 2016 By jpuigdellivol Leave a Comment

Challenge Imagine de l’iFest 2016

Twitter0
Facebook0
Google+0
LinkedIn0

Encara se’m posa la pell de gallina al recordar la vivència del Challenge Imagine de l’iFest, el passat 20 de desembre. Va ser tan emocionant viure i veure les cares de 2.400 estudiants de Batxi i FP resolent reptes en equip i transformant-los en solucions innovadores en els àmbits de la cultura, mobilitat verda i atenció a la gent gran.

Challenge Imagine - iFest 2016 (Cúpula Arenas)
Challenge Imagine – iFest 2016 (Cúpula Arenas)

01. El Challenge: Intensitat, Innovació, Impacte

El Challenge Imagine era un dels 3 blocs de l’iFest, un esdeveniment de la Generalitat de Catalunya que busca fomentar l’actitud emprenedora i innovadora entre el jovent per activar el gran talent que tots ells tenen.

El Challenge el va organitzar el Xavier Verdaguer i el seu equip de dreamers de l’Imagine Creativity Center, i vaig tenir la sort de col·laborar-hi, tant en el disseny de la dinàmica com aportant-hi el Model de Negoci SCOPE per ajudar a aterrar les idees a la realitat. Em van fer sentir un més de la família Imagine.

Xavier Verdaguer - Imagine.cc
Xavier Verdaguer – Imagine.cc

Per tots nosaltres també va ser un gran repte treballar per a què el Challenge Imagine tingués un impacte molt positiu en el jovent:

  • 3 challenges temàtics diferents: innovació cultural, mobilitat verda i atenció a la gent gran.

  • 2.400 estudiants agrupats en 3 blocs de 800 per a cada challenge.

  • 100 facilitadors, entre professors, tècnics d’empresa i dreamers.

  • 100 equips de 8 estudiants que no es coneixien prèviament, en cada challenge.

  • Crear solucions innovadores i viables partint des de zero i aplicant un procés creatiu complert.

  • Competició de pitch (comunicació) per fases per escollir l’equip amb la proposta més impactant.

  • Els estudiants no tenien perquè tenir coneixements previs en creativitat, empresa o innovació.

  • I tot això, en només 100 minuts per cada challenge!

Per això, alguns diumenges tarda-nit ens vam trobar tot l’equip per integrar i acabar de donar forma a la dinàmica, i sobretot per fer un test final amb 2 equips de 8 estudiants on vam validar diversos punts, però també vam identificar algun punt dèbil a millorar.

Sessió de test i validació - Imagine Lab
Sessió de test i validació – Imagine Lab

Els 100 minuts del Challenge Imagine estaven dividits en dos blocs: un per crear la solució innovadora i l’altre per la competició de pitchs per comunicar i “vendre” la solució. I tot estava temporitzat al detall amb l’ajuda del gong.

A ritme de gong per temporitzar els 100 minuts del Challenge
A ritme de gong per temporitzar els 100 minuts del Challenge

El primer bloc començava amb la selecció del repte, on cada equip havia d’identificar un problema a resoldre dels diversos que se li oferien, i re-escriure’l en clau de repte: “Com podríem … ?”. El següent pas era la generació d’idees molt creatives per resoldre el repte (divergència), d’on al final n’havien d’escollir només una (inici de la convergència). I finalment, havien de transformar la idea en realitat treballant diversos aspectes: prototipatge, validació, model de negoci i comunicació.

Equips treballant en el repte
Equips treballant en el repte
Prototipatge, validació, model de negoci i comunicació
Prototipatge, validació, model de negoci i comunicació
Divergència i convergència creativa
Acompanyats per grans facilitadors, com la Montse Guardia

El segon bloc era una competició en eliminatòries per escollir la millor solució en clau d’innovació i potencial. En cada eliminatòria, els equips feien el seu pitch i l’anaven iterant i millorant. De les 100 propostes innovadores, els 10 grups de jurats per zona en van escollir 10 (una per zona). Aquests 10 equips van presentar la seva proposta fent un pitch de peus a les cadires, i se’n van seleccionar només 2 a partir de les votacions de tots els participants. Finalment, aquests dos finalistes van presentar la seva proposta dalt l’escenari i el jurat n’escollia la més innovadora i viable.

Jurat valorant el treball realitzat
Un dels 10 equips semi-finalistes fent el seu pitch
Un dels finalistes, fent el pitch a l’escenari
Guanyadors del Challenge Imagine en Innovació Cultural

02. Model de Negoci SCOPE per ordenar la idea

El Model de Negoci SCOPE era una de les eines que tenien els estudiants per transformar les idees en realitat en el primer bloc, i només amb 10 minuts, treballant simultàniament també el prototipatge, la validació i la comunicació. Havien de treballar “només” els 8 components principals de l’SCOPE per ajudar-los a lligar caps, estructurar tot el que havien generat i reflexionar des d’una visió global.

Tot això només amb 3 minuts previs d’explicació sobre l’SCOPE als 800 estudiants de cada challenge, on la majoria ni el coneixia. I els resultats van ser espectaculars, ja que més d’un 80% dels equips van omplir tots els 8 components, i més d’un 95% dels equips van omplir un mínim de 7 components.

3 minuts per explicar l’SCOPE a 800 estudiants
Ens vam centar en els 8 components principals
Un cas d’exemple d’SCOPE sobre la temàtica del repte
Les fitxes d’SCOPE treien fum per donar forma a la idea

03. Conclusions

El Challenge Imagine va ser un repte en sí mateix, on més enllà del disseny de la dinàmica i la conducció de l’event, hi havien també reptes titànics pel què fa a la logística de materials, facilitadors i producció (Xavier Verdaguer, Daria Shornikova i Lluís Cintas d’Imagine.cc), coordinació amb centenars d’instituts i professors (Dani Bernard del Programa Innova FP del Dept. d’Ensenyament), logística i producció de tot l’iFest (Marcel Abril de LasCreativas.com), i la coordinació de tot plegat (Pere Condom i Montse Sánchez del Catalunya Emprèn del Dept. D’Empresa).

Només puc dir més que moltes gràcies per haver comptat amb mi, per la confiança i l’entrega de tots plegats. Començant per en Xavier Verdaguer i en Dani Bernard, passant per tots els col·laboradors, i acabant per cada un dels estudiants que van decidir viure aquest Challenge Imagine. Ha estat una experiència molt enriquidora i on he gaudit de valent.

G - R - À - C - I - E - S
G – R – À – C – I – E – S

 

Una part dels que vam fer possible el Challenge Imagine
Una part dels que vam fer possible el Challenge Imagine

Tot i que l’equip guanyador s’enduia uns premis molt interessants de Imagine.cc, el premi més gran se l’enduien tots els participants: l’experiència, l’aprenentatge, les coneixences, i sobretot la creença en el talent d’un mateix i el potencial de la col·laboració i creativitat.

Crec que l’impacte més valuós va ser el trencar tants “sostres de vidre” del jovent al experimentar el que es pot arribar a fer en 100 minuts si tens una actitud adequada, coneixement i mètode. Tenim molt de talent entre el jovent d’aquest país i molt de futur si l’encaminem bé!

Gràcies! :·)

Filed Under: Destacats, Fixe, projecte Tagged With: actitud, challenge, comunicar, creativitat, diversitat, estudiants, Generalitat de Catalunya, iFest, Imagine.cc, innovació, model de negoci, prototipar, SCOPE, talent, treball en equip, validar

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[ ALTRES ARTICLES ]

Mètode d’Innovació 4i

El Cicle de Vida de l’Start-up – Fase IDEA

El Cicle de Vida de l’Start-up – Fase INTRODUCCIÓ

Al mal temps, bona cara. Innovant en clau de model de negoci

Challenge Imagine de l’iFest 2016

[ Núvol d’etiquetes ]

actitud associacions bizmodelscope business model SCOPE canvi catàleg 2015 challenge cicle de vida clima de treball col·laboració público-privada competitivitat comunicar confiança consell comarcal del bages cooperació empresarial creativitat customer development diversitat emprendre emprenedoria estudiants exploració formació Generalitat de Catalunya habilitats directives iFest innovació innovació en model de negoci innovar intraemprenedoria management manresa model de negoci optimitzar pime polígons d'activitat econòmica proactivitat prototipar resiliència sant joan de vilatorrada sistematitzar start-up talent treball en equip world café
SERVEIS
Start-up
Innovació
Desenvolupament econòmic
Formació
ALTRA INFORMACIÓ
Sherpa
Blog
Referències
Contacte
CONTACTE
c. Les Planes, 39, 2n-1ª
08201 - Sabadell

Linkedin - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolTwitter - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolSlideshare - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi Puigdellívol