Start-up & Innovation SHERPA

  • Start-up
  • Innovació
  • Desenvolupament econòmic
  • Formació
  • Sherpa
  • Blog
  • Referències
  • Contacte

18 de novembre de 2010 By jpuigdellivol Leave a Comment

Fomentant l’Emprenedoria als Cicles Formatius. IES Ribot i Serra

Twitter0
Facebook0
Google+0
LinkedIn0

El dimarts passat, 16 de novembre, vaig participar en una xerrada per fomentar l’emprenedoria entre el jovent dels cicles formatius de Sabadell. És un programa que organitza Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sabadell, a través de Vapor Llonch.

Hi vaig assistir en representació de la Xarxa Onion (la xarxa de cooperació empresarial de Sabadell) ja que el Vapor Llonch ens havia demanat d’acompanyar-los a fi de contribuir també amb casos reals i experiència viva. I en representació de Vapor Llonch i l’Ajuntament de Sabadell va assistir-hi l’Imma Aguilera, tècnica de creació i consolidació d’empreses.

La xerrada fou a l’Institut Ribot i Serra, en un dels grups del Grau Superior en Educació Infantil, com a complement del crèdit en “Empresa i Iniciativa Emprenedora” que estan fent en el segon curs.

Em va alegrar molt saber que estan treballant la creació d’empresa en aquests cicles, i sobretot em va agradar el mètode pedagògic que utilitzen: maduració d’una idea de negoci en grup, tot desenvolupant un pla d’empresa al llarg de tot el curs. Així, tal i com ens va explicar la professora Mercè Lanao, van adquirint els coneixements teòrics a petites dosis a mesura que la part pràctica ho requereix (learning by doing).

L’objectiu de la xerrada era sensibilitzar als alumnes sobre l’emprendre, com una via més de desenvolupament professional, i amb una forta component també de desenvolupament personal. Vam parlar de diverses dimensions de l’emprendre com la llibertat, el sentit, el sacrifici, el risc, el fracàs, la passió, la responsabilitat, l’oportunitat, la innovació, la incertesa, etc …, amanits amb exemples i casos reals.

Durant la sessió vam tocar aquests punts:

  • Presentació del Vapor Llonch – [Imma].
  • Emprendre i Educació Infantil – [un servidor].
  • Com fer un Pla d’Empresa – [Imma].
  • Col.loqui “Idees de Negoci i Emprendre” – [un servidor].

En xerrades d’aquest tipus m’agrada molt prendre la temperatura emprenedora de l’audiència, i acostumo a fer 3 preguntes:

  • A qui li ha passat alguna vegada pel cap emprendre?
  • Qui té previst emprendre al acabar els estudis o poc després?
  • Quins referents d’emprenedoria coneixeu?

De les 27 alumnes de la classe, 11 noies s’han plantejat alguna vegada que els agradaria crear una empresa (40%), però cap d’elles té previst fer-ho a curt termini (0%). En quant a referents, la majoria eren casos propers de pares i familiars en general. Aquesta última resposta va anar precedida d’uns segons de silenci, aparentment els podia sonar estrany això d’emprendre. Però a mesura que van identificar casos propers, es van anar animant a explicar-los i identificar-se amb això de l’empredre.

I aquesta és la presentació que vaig utilitzar de suport durant la sessió:

Fou molt positiu també l’enfoc que va fer l’Imma sobre el Vapor Llonch i el fet d’obrir-los les portes a ajudar-los a madurar el seu pla d’empresa, a través dels tècnics d’assessorament de l’entitat. Va construir un pont molt interessant entre la part docent de l’assignatura i la vida real, que ajudarà a més d’una alumna a creure en la seva idea com a una alternativa professional real.

L’èxit és poder saltar de fracàs en fracàs mantenint l’entusiasme, recollint-ne sempre un aprenentatge, tot seguint un camí que t’omple de sentit. Iniciatives com aquestes ajudaran a relativitzar la por al fracàs i animaran a les noves generacions a contemplar la iniciativa emprenedora com una alternativa professional i vital.

La impressió general fou molt positiva, sobretot un cop vam anar trencant el gel, ja que durant les dues hores de la sessió vam viure una transformació interessant, des de la passivitat i incredulitat en l’emprendre del començament, cap a una participació i entusiasme creixent al comentar les seves idees. Molt bon senyal!

Fa molta falta aquest canvi de paradigma, i mica en mica ens hi acostarem, en benefici de tota la societat.

Gràcies! :·)

Jordi Puigdellívol
SHERPA.cat

Filed Under: General Tagged With: emprendre, estudiants, sabadell, sensibilització

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[ ALTRES ARTICLES ]

El Cicle de Vida de l’Start-up – Fase LLAVOR

Mètode d’Innovació 4i

Business model SCOPE

Bizbarcelona 2012 – EER Business Model Workshop & Coopetition

iPod: podria haver estat Philips o RealNetworks. Va ser Apple

[ Núvol d’etiquetes ]

actitud associacions bizmodelscope business model SCOPE canvi catàleg 2015 challenge cicle de vida clima de treball col·laboració público-privada competitivitat comunicar confiança consell comarcal del bages cooperació empresarial creativitat customer development diversitat emprendre emprenedoria estudiants exploració formació Generalitat de Catalunya habilitats directives iFest innovació innovació en model de negoci innovar intraemprenedoria management manresa model de negoci optimitzar pime polígons d'activitat econòmica proactivitat prototipar resiliència sant joan de vilatorrada sistematitzar start-up talent treball en equip world café
SERVEIS
Start-up
Innovació
Desenvolupament econòmic
Formació
ALTRA INFORMACIÓ
Sherpa
Blog
Referències
Contacte
CONTACTE
c. Les Planes, 39, 2n-1ª
08201 - Sabadell

Linkedin - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolTwitter - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolSlideshare - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi Puigdellívol