Start-up & Innovation SHERPA

  • Start-up
  • Innovació
  • Desenvolupament econòmic
  • Formació
  • Sherpa
  • Blog
  • Referències
  • Contacte

27 d'abril de 2010 By jpuigdellivol Leave a Comment

El cicle de vida de l’start-up

Twitter0
Facebook0
Google+0
LinkedIn0

L’emprendre és un Camí, una actitud, un procés de constant evolució fortament basat en la imaginació, la prova-i-error i la perseverança, sobretot davant els contratemps. No obstant, també hi ha coneixement i mètode en el món de l’emprenedoria, amb el que val la pena aprofundir-hi per evitar errors que altres ja han comès, i sobretot les seves conseqüències.

El cicle de vida d’un projecte emprenedor en forma d’start-up (o NEBT) ha estat repetidament tractat per emprenedors experimentats i per teòrics del món de l’emprenedoria. Tot i això, volia aportar el meu punt de vista sobre aquest tema, fruit de l’experiència professional i de la lectura de diversos assaigs sobre el tema.

Abans d’entrar al cor de la qüestió, vull reconèixer a en Mark Jung i la seva excel.lent visió de les 5 fases d’una start-up, en la qual he basat part de la meva visió. No obstant aquesta referència, el plantejament que faig vol tenir entitat pròpia:

  • Ampliant i Segmentant més el Període Inicial, que és el més crític i on s’experimenten més canvis.
  • Estructurant-ho a tres nivells: camí Ideal, camins Alternatius i camins Crítics.
  • Parametritzant cada una de les fases amb els seus Objectius, les Característiques i les Accions més rellevants que cal dur a terme.

Així doncs, el Cicle de Vida que proposo té un camí de referència ideal que es divideix en 5 fases clarament diferenciables:

  • Idea: des de les primeres intuïcions i idees, fins a calibrar l’oportunitat i esboçar el negoci.
  • Llavor: des de la constitució de l’empresa a la identificació clara i contrastada de l’objectiu de mercat i el model de negoci.
  • Introducció: cercant obtenir ingressos regulars acceptables, amb un funcionament operatiu correcte, i validar el model de negoci.
  • Creixement: preparació i escalatge de la recepta guanyadora amb la dosis de flexibilitat necessària.
  • Transició: professionalització i consolidació final de l’empresa, ja sigui a través de l’emprenedor que esdevé directiu, o a través de la venta de l’empresa.

Cicle de Vida de l'Start-up

 

Tot i això, el més comú és que aparegui un Tandem de fases més, fruit de canvis de rumb per algun contratemps important, i que ens fan desviar del camí ideal:

  • Retrocés: cal absorbir el cop i cercar un nou focus i estratègia de l’empresa, davant el fracàs (puntual però contundent) en el rumb anterior.
  • Renaixement: introducció del nou model de negoci i obtenció d’ingressos regulars.

Aquestes dues fases poden aparèixer principalment en les fases d’Introducció o de Creixement. En el segon cas, l’Impacte és molt més profund, amb un risc molt més alt de fallida ja que l’estructura de costos que mou l’empresa és més elevada (hi té més a perdre). Tot i això, cada cas és un món, i dependrà també de l’estructura financera, de la resposta dels inversors, de la flexibilitat i agilitat en la reacció de l’equip, etc …

I per tocar encara més de peus a terra, en contacte amb la dura realitat, hi ha dues fases més, malauradament freqüents en el món real de les start-up’s i que no es poden menystenir:

  • Estancament: l’empresa no aconsegueix aprofitar tot el seu potencial, i s’estanca de manera prolongada amb uns resultats estables i a vegades movent-se perillosament a la corda fluixa.
  • Caiguda: ja sigui en una fase de Retrocés, on les conseqüències resulten fatals; o bé en la fase d’Estancament, on davant el primer període d’incertesa, l’empresa no té marge de reacció i enceta un cicle viciós de caiguda.

Aquestes dues fases no són generades intencionadament per l’emprenedor, si no que són imposades fruit de l’entorn i de decisions equivocades dels emprenedors. Per tant, així com les altres “5 + 2” fases tenen un objectiu clar associat, un punt de referència on mirar per orientar-se, en aquestes dues fases els objectius giren entorn a la supervivència i l’establiment de les condicions per poder-se plantejar el salt a una nova fase positiva.

Aquest camí i la seva segmentació i característiques no pretenen ser ortodoxes ni rígides, sinó una referència. Serà habitual identificar que una start-up encaixi clarament amb una de les fases, i no obstant contempli alguna característica o accions de la fase prèvia o posterior.

Sigui com sigui, és útil tenir un Mapa orientatiu del camí que es vol emprendre.

Gràcies! :·)

Jordi Puigdellívol
SHERPA.cat

Filed Under: Destacats, General Tagged With: cicle de vida, emprendre, start-up

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[ ALTRES ARTICLES ]

El Cicle de Vida de l’Start-up – Fase IDEA

Guanya competitivitat a través del model de negoci

Anàlisi, creativitat, i … experimentar!

NOU catàleg 2015: formació per emprenedors i PIMEs

Bizbarcelona 2012 – EER Business Model Workshop & Coopetition

[ Núvol d’etiquetes ]

actitud associacions bizmodelscope business model SCOPE canvi catàleg 2015 challenge cicle de vida clima de treball col·laboració público-privada competitivitat comunicar confiança consell comarcal del bages cooperació empresarial creativitat customer development diversitat emprendre emprenedoria estudiants exploració formació Generalitat de Catalunya habilitats directives iFest innovació innovació en model de negoci innovar intraemprenedoria management manresa model de negoci optimitzar pime polígons d'activitat econòmica proactivitat prototipar resiliència sant joan de vilatorrada sistematitzar start-up talent treball en equip world café
SERVEIS
Start-up
Innovació
Desenvolupament econòmic
Formació
ALTRA INFORMACIÓ
Sherpa
Blog
Referències
Contacte
CONTACTE
c. Les Planes, 39, 2n-1ª
08201 - Sabadell

Linkedin - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolTwitter - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolSlideshare - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi Puigdellívol