Start-up & Innovation SHERPA

  • Start-up
  • Innovació
  • Desenvolupament econòmic
  • Formació
  • Sherpa
  • Blog
  • Referències
  • Contacte

2 de desembre de 2013 By jpuigdellivol Leave a Comment

World Café: activant el potencial de col·laboració i innovació

Twitter0
Facebook0
Google+0
LinkedIn0

La metodologia del World Café permet treballar reptes complexos de forma col·laborativa. Es tracta d’un mètode d’innovació social anàleg a les converses que es creen en una taula d’un Cafè, facilitant una xarxa informal de converses sobre temes d’interès. I d’aquesta manera, convertir la intel·ligència individual en col·lectiva per fer evolucionar el repte de treball.

Converses de cafè – World Café

Converses informals orientades a un repte comú

Per aquest motiu, es tracta d’una tècnica de treball molt potent i aplicable a una gran diversitat de reptes:

  • Dinamitzar i activar un clúster empresarial.
  • Activar i encarar un projecte de cooperació empresarial: aliança.
  • Sensibilitzar i impulsar la creació d’una associació entre entitats relacionades.
  • Impuls de la col·laboració entre col·lectius de diferents àmbits orientada a objectius concrets: col·laboració público-privada (CPP), tercer sector, universitats i recerca.
  • Facilitar i impulsar la cooperació empresarial entre persones i empreses que comparteixen interessos (per proximitat, sectorial, etc).
  • Dinamització i activació de polígons (PAE) per activar tot el seu potencial.
  • Impuls i treball d’un projecte complex i transversal dins una empresa (entre múltiples departaments o unitats de negoci).

A tall d’exemple, podeu consultar el projecte de Sant Joan de Vilatorrada i també el de polígons (PAE) del Bages, que tenien reptes ambiciosos que combinaven alguns dels que acabem de llistar.

El procés és molt senzill. Es creen tantes taules com temes clau es vulguin desenvolupar relacionats amb el repte. Les persones van passant pels diferents grups de les taules, en torns d’uns 15 o 20 minuts. A cada taula hi ha un amfitrió fixe per mantenir el fil conductor de les converses i recollir les aportacions dels diferents grups de persones que hi passen. Al acabar tots els torns, els amfitrions exposen un resum i es fa una valoració conjunta.

Esquema de taules i participants – World Café

Esquema de taules del World Café, participants i amfitrions

La part més crítica de la tècnica del World Café rau en l’anàlisi i immersió prèvia en el repte per a descompondre’l en temes clau per a treballar en taules. I sobretot anar un pas més enllà, i identificar preguntes i àmbits d’interès específics per desenvolupar per a cada tema de cada taula.

La metodologia del World Café aporta beneficis molt rellevants als col·lectius que hi participen:

  • Resoldre o desbloquejar reptes complexos.
  • Aprofitament màxim de les intel·ligències individuals generant-ne de col·lectiva.
  • Foment de la coneixença, confiança, cooperació i col·laboració.
  • Construir i consensuar una visió compartida per comunitats o projectes.
  • Recollir informació i propostes en contacte directe amb la realitat.
  • Sensibilització vers la participació i col·laboració.

Actualment ens enfrontem a problemes i reptes cada vegada més complexos, i intractables almenys amb les vies de solució tradicionals que hem aplicat fins ara. Davant d’aquesta situació, només si apliquem solucions diferents tindrem alguna possibilitat de fer-ho evolucionar.

Gràcies! :·)

Jordi Puigdellívol
SHERPA.cat

Filed Under: Fixe, producte Tagged With: col·laboració, cooperació empresarial, innovació social, intel·ligència col·lectiva, world café

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[ ALTRES ARTICLES ]

iPod: podria haver estat Philips o RealNetworks. Va ser Apple

Impuls de la cooperació empresarial a Sant Joan de Vilatorrada

El cicle de vida de l’start-up

Anàlisi, creativitat, i … experimentar!

Bizbarcelona 2012 – EER Business Model Workshop & Coopetition

[ Núvol d’etiquetes ]

actitud associacions bizmodelscope business model SCOPE canvi catàleg 2015 challenge cicle de vida clima de treball col·laboració público-privada competitivitat comunicar confiança consell comarcal del bages cooperació empresarial creativitat customer development diversitat emprendre emprenedoria estudiants exploració formació Generalitat de Catalunya habilitats directives iFest innovació innovació en model de negoci innovar intraemprenedoria management manresa model de negoci optimitzar pime polígons d'activitat econòmica proactivitat prototipar resiliència sant joan de vilatorrada sistematitzar start-up talent treball en equip world café
SERVEIS
Start-up
Innovació
Desenvolupament econòmic
Formació
ALTRA INFORMACIÓ
Sherpa
Blog
Referències
Contacte
CONTACTE
c. Les Planes, 39, 2n-1ª
08201 - Sabadell

Linkedin - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolTwitter - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolSlideshare - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi Puigdellívol