Start-up & Innovation SHERPA

  • Start-up
  • Innovació
  • Desenvolupament econòmic
  • Formació
  • Sherpa
  • Blog
  • Referències
  • Contacte

21 de gener de 2013 By jpuigdellivol Leave a Comment

Projectes i clients que deixen empremta: LinktoStart i Fundación INLEA

Twitter0
Facebook0
Google+0
LinkedIn0

Aquest 2013 ja no em veureu pel programa linktoStart i la Fundación INLEA, després d’haver-hi gaudit i dedicat molta energia durant les edicions de 2010, 2011 i 2012.

logo linktoStar

Tot va començar la primavera de 2010, quan encara no feia un any que havia emprès el meu camí com a Sherpa. Fou a San Francisco, durant el pont tecnològic al Silicon Valley, on vaig conèixer al Xavier Simó i em va dir que a la tornada a Barcelona havíem de parlar, ja que també es dedicaven a ajudar a emprenedors.

Quan vam trobar el moment, ens vam reunir, em va presentar la Sonia Mulero i tot va anar molt ràpid. A l’estiu de 2010 ja havíem signat el projecte per fer de mentor de les start-up finalistes, i per fer part de la formació empresarial pels emprenedors fins a finals d’any. Era un projecte molt atractiu i refrescant, que encaixava amb la meva missió, i que també em permetia seguir desenvolupant la meva activitat professional amb els altres projectes i clients propis.

No obstant, el projecte ja va néixer amb data de caducitat: si no anava bé, s’acabava. I si anava molt bé, tindria un volum i exigència que no seria compatible amb el meu model de negoci i els projectes que desenvolupo per a altres clients. Afortunadament, ha succeït la segona opció.

De les primeres coses que vaig aplicar-hi el 2010 només començar, fou inculcar als emprenedors la necessitat de treballar en clau de model de negoci, a través de la mentorització individual i les sessions de formació.

La meva funció al programa ha estat treballar des del ‘backstage’ de l’escenari, encarregant-me principalment de 4 aspectes:

  • Estructurar l’itinerari del programa (i la seva millora contínua).
  • Anàlisi i parametrització de tots els projectes.
  • Mentorització de totes les start-up.
  • Formació empresarial (parcial).

A l’inici de 2011 em van encarregar també d’estructurar i optimitzar l’itinerari del programa, així que vaig definir l’essència i motivació de cada una de les 3 fases, els seus objectius i entregables, els criteris i fórmula de valoració i selecció, la metodologia de treball orientada a objectius propis, i la fórmula de mentoring gradual i flexible al llarg del programa.

L’anàlisi de projectes també ha estat una tasca intensa i clau, ja que d’això en depenia la qualitat (potencial i viabilitat) de les start-ups que en sortirien al final del programa. Era una activitat que calia fer contínuament, i amb més intensitat al acabar cada una de les fases. I amb un volum considerable de projectes: 120 a la primera fase, 40 a la segona fase, i 12 a la tercera fase (números aproximats).

La mentorització anava “in crescendo” al llarg del programa: a la primera fase era molt puntual, a la segona fase s’entrava en més detall però el volum de projectes ho limitava. I en la tercera fase, s’entrava a fons en cada projecte, segons necessitats i objectius.

En quant a la formació, ha estat una activitat que he compartit amb altres professionals que han col·laborat amb el programa i que l’han enriquit. Els meus àmbits eren, entre altres, el model de negoci, la mentalitat emprenedora, customer development, elevator pitch, i inversors privats (business angels i capital risc).

Al llarg d’aquestes tres edicions de linktoStart, he tingut la sort de conèixer emprenedors molt vàlids i també molt humils, que m’han enriquit molt professionalment al obrir-me les portes de la seva start-up i compartir les seves vivències. Entre d’altres, start-ups com YoNoCocino, Uolala!, Totfan Games, SigueTuLiga, Hitsbook, Kantox, Medtep, myLacambra, Iristrace, Geosophic (antic Feudalsquare), Intelliment Security, Wussic, Placeband, Mabisy, etc. Aquestes i moltes altres, impulsades per grans persones.

També ha estat gratificant contribuir al naixement de l’acceleradora LinktoGrowUp, una iniciativa que vam idear entre la Sonia i jo a finals de 2011 a fi de donar continuïtat al programa LinktoStart i a les seves start-ups. Els primers mesos de 2012 em vaig encarregar de fer un anàlisi exhaustiu del món de les acceleradores i contrastar-ho amb start-ups, per després definir l’enfoc per LinktoGrowUp: objectius, estructura i itinerari, criteris i requeriments, avantatges competitives, model d’ingressos, aliances importants, etc.

logo linktoGrowUP

A l’abril, vam tenir la sort que el Marcel Prunera i Salto con Red es van afegir al nucli del projecte, cosa que va el va enriquir i li va acabar de donar forma. I més important encara, ells juntament amb la Sonia, serien els encarregats i protagonistes de convertir-lo en realitat a la tardor.

Per compatibilitat amb els meus altres projectes, al juny vaig decidir reduir l’aposta per LinktoGrowUp, i finalment al juliol en vaig sortir oficialment. No obstant, la col·laboració amb la Fundación INLEA va continuar fins acabar l’any, amb el programa linktoStart.

El meu cap i el meu cor estan plens d’agraïment per a totes les persones amb qui he compartit aquesta experiència:

  • Xavier Simó, pel fet de confiar amb mi des del principi i fer-me sentir com a casa.
  • Sonia Mulero, on a la confiança que m’ha donat hi sumo les moltes hores, vivències, anècdotes i grans moments que hem compartit.
  • Rosa Ortega, Natalia Galán, i Ivan López, tots ells de INLEA Corporation, amb qui professionalment he interactuat poc, però personalment els sento molt a prop.
  • A tots els emprenedors, per fer-me partícip del vostre tresor i per aportar-me tanta energia i saber-fer.
  • A tots els delegats voluntaris, per haver contribuït a atraure més i millors projectes, i per l’exemple que doneu dia a dia.
  • A tots els professionals que han col·laborat amb el programa, per aportar-hi el seu gra de sorra en forma de knowhow de qualitat.

Ha estat un plaer desenvolupar aquests projectes per la Fundación INLEA durant el 2010, 2011 i 2012. Només em resta desitjar-vos sort i de ben segur que anirem coincidint per aquest ecosistema de l’emprenedoria i les start-up.

Gràcies! :·)

Jordi Puigdellívol
SHERPA.cat

Filed Under: General Tagged With: acceleració, clients, fundación inlea, linktostart, start-up

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[ ALTRES ARTICLES ]

Anàlisi, creativitat, i … experimentar!

iPod: podria haver estat Philips o RealNetworks. Va ser Apple

Impuls de la cooperació inter i intra polígons al Bages

El Cicle de Vida de l’Start-up – Fase INTRODUCCIÓ

World Café: activant el potencial de col·laboració i innovació

[ Núvol d’etiquetes ]

actitud associacions bizmodelscope business model SCOPE canvi catàleg 2015 challenge cicle de vida clima de treball col·laboració público-privada competitivitat comunicar confiança consell comarcal del bages cooperació empresarial creativitat customer development diversitat emprendre emprenedoria estudiants exploració formació Generalitat de Catalunya habilitats directives iFest innovació innovació en model de negoci innovar intraemprenedoria management manresa model de negoci optimitzar pime polígons d'activitat econòmica proactivitat prototipar resiliència sant joan de vilatorrada sistematitzar start-up talent treball en equip world café
SERVEIS
Start-up
Innovació
Desenvolupament econòmic
Formació
ALTRA INFORMACIÓ
Sherpa
Blog
Referències
Contacte
CONTACTE
c. Les Planes, 39, 2n-1ª
08201 - Sabadell

Linkedin - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolTwitter - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi PuigdellívolSlideshare - Start-up & Innovation SHERPA - Jordi Puigdellívol